Fokuserar på systemfelen som deformerar och krymper människan och livsrummet => För villkorslös basinkomst

Denna kvinna har mitt stöd till 100 procent

Jamie Lopez, en 33 år gammal skönhetsterapeut som lider (?) av extrem fetma, öppnade år 2017 en skönhetssalong i Las Vegas. Salongen vänder sig framförallt till kraftigt överviktiga eller feta kvinnor, och har specialbyggda stolar som klarar en vikt på drygt 360 kg utan att svikta. Idén till att öppna en egen salong fick hon efter en pinsam upplevelse på en frisersalong, där stolen brakade samman under henne, efter att hon hade satt sig i den för att få sitt hår fixat.
 

Tyvärr blev Jamie Lopez tvungen att stänga salongen efter att en hatkampanj med obehagliga och hotfulla telefonsamtal, stölder, skadegörelse, dödshot och andra trakasserier hade satts igång mot henne. Men nu har hon öppnat en ännu större skönhetssalong, även denna gång i Las Vegas, samt en exklusiv nattklubb, med Omfångsrika Vackra Kvinnor som specifik målgrupp. Skrattar bäst som skrattar sist.

 

Detta är helt underbart. En plats där gravt överviktiga kvinnor blir accepterade och respekterade. En plats där de kan få en behandling som tar fram skönheten som finns hos dem. En plats som lyfter upp dem, istället för att trycka ner dem. En plats som är raka motsatsen till vikthets, pekpinnar, dietlistor, BMI-tabeller, vägningar och mätningar. En plats där man inte predikar för dem om nödvändigheten av livsstilsförändringar, utan boostar dem. En plats där motivationen att ta itu med såväl övervikten som de bakomliggande problemen kan få en chans att växa sig stark. En plats där det kontraproduktiva tjatet och pratet om vikten av en hälsosam livsstil lyser med sin frånvaro. En spark i skrevet på livsstilsexperterna. Jag gillar det skarpt. Jag stödjer denna kvinnas initiativ till 100 procent.

Förstå mig rätt. Att bära på en kraftig övervikt är inte hälsosamt på tid och längd. Det vet alla kraftigt överviktiga och feta människor. Man behöver inte ständigt predika för dem om nödvändigheten av livsstilsförändringar, om vad som är nyttigt att äta, om vad som är onyttigt att äta, hur ofta man kan äta onyttigheter som sötsaker, läsk och fet mat, utan att gå upp i vikt, om hur viktigt det är med regelbunden fysisk aktivitet. Vi som är överviktiga vet detta. Övervikt beror sällan på okunskap. Överviktiga människor är inte nödvändigtvis dummare eller mindre väldisciplinerade än normalviktiga. Man blir inte dummare för varje kilo man lägger på sig. Det finns lika många ingångar till övervikt som det finns överviktiga människor. Att man går upp i vikt behöver inte bero på ett stort intag av sötsaker, såsom godis, läsk och kakor. Alla överviktiga har inte ett stort sötsug. Det behöver inte vara sockret som är boven i dramat. Alla som har någonting mellan öronen begriper att om man stoppar i sig fler kalorier än man förbränner, så går man upp i vikt. Det handlar främst om hur mycket man äter i förhållande till hur fysiskt aktiv man är, inte vad man äter. Men det är klart, grovt bröd ger ju en långvarigare mättnadskänsla än vitt bröd. Man behöver inte äta så många skivor.

Man ska aldrig döma någon människa ohörd. Övervikt är sammanhangsberoende. Övervikt måste sättas in i ett djupare livssammanhang. Dessutom spelar genetiken stor roll för hur mycket man kan äta utan att gå upp i vikt. Psykologiska faktorer spelar in, såsom psykisk ohälsa under uppväxtåren. Kronisk sömnbrist leder på sikt till viktuppgång, eftersom ämnesomsättningen rubbas, vilket leder till ökad fettinlagring, samt att mättnadskänslan har svårt att infinna sig, vilket leder till att man äter för stora portioner. Det finns ingen botten i en sömnlös människa. Hur mycket man än äter, så varar man inte mätt särskilt länge. Det hjälper inte att man äter nyttig proteinrik mat med fiberrikt bröd till. Ju sämre jag sover, desto nyttigare äter jag, för att försöka minimera skadorna på hälsan. Jag försöker även vara fysiskt aktiv med styrketräning och promenader. Men det går inte att helt kompensera kronisk sömnlöshet med hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet. Man går upp i vikt ändå, trots att man saknar genetisk predisposition för övervikt. Mina föräldrar var normalviktiga. Jag var normalviktig under hela uppväxten. Kronisk sömnbrist, som leder till övervikt, kan bero på att man har fått sin sömn söndertrasad av svåra eller problematiska uppväxtförhållanden. Det kan vara långvarig stress och oro i familjen, på grund av olösbara konflikter mellan föräldrarna, som i sin tur kan bero på en långvarigt ekonomiskt trängd livssituation, som kan vara omöjlig att ta sig ur, vilket i sin tur leder till att helvetet brakar löst varje kväll i form av högljudda bråk. Det bäddar inte för sömn. Det underminerar och trasar sönder sömnen även för friska och starka barn. Så var det för mig. Kronisk sömnbrist, trots goda sömnvanor och en hälsosam livsstil, har orsakat min kraftiga övervikt. Socker har spelat en ringa roll. Jag drack sällan läsk som barn. Jag åt sällan sötsaker som barn, eftersom jag inte gillade sötsaker. Jag dricker sällan läsk som vuxen. Jag äter numera sötsaker ibland, i måttliga mängder. Jag är lik förbannat överviktig. Du vet inte varför en människa har blivit överviktig eller fet, förrän du har hört hennes livsberättelse. Så döm inte! Kom inte med pekpinnar. Det är kontraproduktivt.

Skrivet av Mona Nilsson och publicerat under kategorin Omfångsrika Skönheter 777 746

Taggar: skönhet, övervikt, fetma, kvinnor, livssammanhang, sömnbrist, ämnesomsättning, gener, uppväxtmiljö, stress, oro, otrygghet, livsvillkor, livsstil, kost, bemötande, sömnlöshet, helhetssyn

Antal unika visningar: 2127

Prenumerera på kommentarer till detta inlägg Prenumerera på kommentarer till detta inlägg via RSS

Sprid gärna inlägget på sociala medier eller mejla/sms:a länken!

Kommentarer

Skickad | Linda skriver: Granskad

Det är för mycket vikthets och alltför stort fokus på livsstil i samhället. Ingångarna till övervikt är ju lika många och olika som antalet överviktiga individer. Man kan inte pressa in alla i en och samma mall. Som du påpekar i ditt inlägg, så har inte alla överviktiga ett stort sötsug och ett stillasittande liv. Det var intressant att läsa om vilken roll sömnlösheten har spelat i din viktuppgång, samt om orsakerna till din sömnlöshet. Det stämmer ju väl överens med de nya rönen inom forskning på övervikt och fetma som visar på att stress och oro rubbar hormonbalansen, vilket i sin tur leder till viktuppgång, även hos en människa med bra sömnvanor och en hälsosam livsstil. Stress och oro behöver inte vara självförvållat.

Skickat | Mona Nilsson skriver: Granskat

Tack för din kommentar, Linda. Någon har roat sig med att anmäla den som olämplig, trots att den inte innehåller någonting som kan uppfattas som stötande. Nåväl, jag har nu granskat och godkänt den. Man kan dock tycka att det är bättre att svara på en kommentar, om man inte håller med om det som står i kommentaren, än att anmäla den som olämplig.

Som du skriver i din kommentar, så rubbar stress och oro hormonbalansen. Det handlar då om kronisk livsstress och oro, framförallt under uppväxten. Det kan bero på långvarigt svåra eller problematiska hemförhållanden med missbruk och/eller våld, en långvarigt ansträngd familjesituation på grund av långvarig arbetslöshet eller sjukdom, kronisk sömnlöshet hos föräldrar, en långvarigt ekonomiskt trängd livssituation på grund av utförsäkring eller att någon förälder faller mellan trygghetssystemen, eller långvarig mobbning i skolan. Kronisk livsstress och oro under uppväxten leder till förslitning (stresskador i hjärnan) som kan ta sig uttryck i sömnlöshet, särskilt hos äldre barn och ungdomar i högstadiet och gymnasiet, då en kraftigt ökad mängd läxor och andra hemuppgifter med kraftigt ökad svårighetsgrad ständigt kolliderar med en otrygg, orolig och konfliktladdad situation hemma om kvällarna. Eventuell mobbning i skolan leder till ökat stresspåslag. Socialt utsatta barn löper större risk för mobbning, då de på grund av sina hemförhållanden inte klarar av att leva upp till de normer som finns bland unga. De har sällan något stöd hemma. Kronisk stress på grund av social utsatthet leder som sagt ofta till sömnlöshet, vilket i sin tur leder till ökad inlagring av fett i kroppen. Man får en sämre kroppssammansättning. Som du skriver i din kommentar, kan en människa med en hälsosam livsstil och goda kost- och sömnvanor med tiden bli överviktig eller till och med fet, på grund av kronisk negativ livsstress utanför ens egen kontroll, som resulterat i kronisk sömnlöshet. Det är viktigt att tänka brett, stort och djupt kring problem som stressyndrom, sömnlöshet, övervikt och fetma, och dess negativa hälsoeffekter. Livsvillkoren måste vägas in vid hälsosamtal. Frågor om uppväxtförhållanden måste ställas, och initialt sättas i fokus av läkare och annan vårdpersonal. Ohälsa är inte en produkt av livsstil och gener. Jag har ett inlägg i stöpsleven som kommer att handla om min väg till kraftig övervikt. Det kommer definitivt att spräcka experternas mallar. Stay tuned, som man säger på engelska.

Skickat | Elin skriver: Granskat

Mona, du behöver inte skriva något inlägg. Du har redan fått alla mallar att spricka. Bra!!!

Skickat | AlbertoDuh skriver: Granskat

You've made your position pretty effectively!.

Visa svar Svara

Lämna en kommentar